Vikten av avsättning till tjänstepension: Så mycket bör du spara varje månad

06 juni 2023 Maja Bergman Lindberg

Att säkerställa en trygg och stabil ekonomisk framtid är en viktig målsättning för de flesta människor. En central del av detta är att ha en pension att luta sig mot när arbetslivet är över. En av de vanligaste metoderna för att bygga upp en pension är genom avsättning till tjänstepension. I denna artikel kommer vi att titta närmare på hur mycket man bör försöka spara varje månad för att skapa en tillräcklig pensionsavsättning.

Vad är tjänstepension?

Tjänstepension är en pension som erbjuds av arbetsgivaren som en förmån till de anställda. Det är en del av det totala pensionssystemet som kompletterar den allmänna pensionen. Genom avsättning till tjänstepension kan du bygga upp ett eget pensionssparande, separat från den allmänna pensionen. Det ger dig möjlighet att öka dina pensionstillgångar och ge en extra trygghet när du går i pension.

Hur mycket bör man spara varje månad?

Den exakta summan du bör spara varje månad beror på flera faktorer, inklusive din ålder, inkomstnivå och målsättningar för pensionen. Som en allmän riktlinje rekommenderar experter att man bör sträva efter att spara mellan 1015% av sin årliga inkomst till pensionen. Detta inkluderar både den avsättning du gör själv och den del som arbetsgivaren bidrar med. Det är viktigt att komma ihåg att ju tidigare du börjar spara desto bättre. Genom att spara regelbundet och över en längre tidsperiod kan dina pengar växa genom ränta på ränta-effekten. Även om du kanske inte kan spara 1015% av din inkomst direkt, är det bra att börja med en lägre siffra och successivt öka din avsättning allteftersom du får möjlighet.

avsättning till tjänstepension

Sätt upp en budget och gör prioriteringar

För att kunna spara tillräckligt varje månad är det viktigt att ha en realistisk budget och göra prioriteringar. Ta en titt på dina utgifter och identifiera områden där du kan minska eller göra justeringar för att frigöra mer pengar för pensionssparande. Det kan innebära att minska på lyxutgifter, spara på matkostnader eller hitta andra sätt att minska dina månatliga utgifter. Varje krona som du kan sätta åt sidan gör skillnad i det långa loppet.

Utnyttja arbetsgivarens bidrag

Många arbetsgivare erbjuder en matchning av de anställdas pensionsavsättningar. Det betyder att för varje krona du sparar kommer arbetsgivaren att bidra med en viss summa. Detta är ett utmärkt sätt att öka din pensionsavsättning utan att behöva använda mer av din egen inkomst. Se till att du utnyttjar denna förmån genom att bidra till tjänstepensionen i den utsträckning som din arbetsgivare matchar.

Sök råd från en finansiell rådgivare

Att spara tillräckligt varje månad för din pension kan vara en utmaning, och det kan vara till hjälp att söka råd från en finansiell rådgivare. En professionell rådgivare kan hjälpa dig att utforma en sparstrategi som är anpassad till dina individuella mål och omständigheter. De kan ge dig värdefulla insikter och vägledning för att hjälpa dig att fatta informerade beslut om ditt pensionssparande.

Läs mer på afaforsakring.se

Fler nyheter