Smaken av hem

04 februari 2020 Mikael Barani
Smaken av hem

Känner du dig också präglad av den omgivning som du växte upp i? Inte främst av människorna, utan om du växte upp i närheten av skogen respektive havet? Eller kanske hade du tillgång till båda?

Vi är nog flera som på äldre dagar känner att våra hemtrakter kallar på oss och vill ha oss tillbaka. Det är något speciellt med att vandra omkring i den skog som man spendera sin bardom i. Den kan kännas mer som ett hem än något hus någonsin kan göra. Att trampa runt med barren knastrande under fötterna och höra fåglarnas sång i träden kan skapa en oerhörd känsla av att höra hemma.

Likadant är det för dem som växte upp nära vatten. Kanske framför allt om man växte upp nära havet. Denna oändliga vidd av flyktighet som aldrig ser likadan ut men som ändå alltid känns bekant. Det är något mer ljudet av vågorna som slår mot stranden, måsar som skriker och synen av båtar i horisonten som får det att mysa i kroppen.

Växte du upp på västkusten eller på Österlen så har du säkerligen ätit din ”fair share” av havets alla frukter. Kanske är en macka med sill på mer av en måltid än en hamburgare någonsin kunde vara för dig.

Garanterat kommer du då att uppskatta menyn på http://www.rokenbysonesson.se/ som serverar allt det goda från havet, komplett med fantastisk vy över Simrishamn.
Men det omvända är också sant: Du kanske egentligen avskyr fisk och skaldjur, men du kommer garanterat att få en favorit på Röken by Sonesson.

Kanske blir du, evig landkrabba, till och med lite förtjust i tanken på att bo nära havet och blicka ut över en obruten horisont.

Hur det än må vara med den saken så kommer du att lämna Simrishamn med en fin och mätt känsla i magen. 

Fler nyheter