Bergvärme inte alltid bästa valet för fritidshuset

12 januari 2017 Elin Himmerland
Bergvärme inte alltid bästa valet för fritidshuset

Funderar du på att skaffa bergvärme till stugan? På Bergvarmesystem.se får du svar på alla dina frågor!

Vi har bland annat samlat information om hur systemet fungerar, när det är lönsamt att installera bergvärme, hur miljövänligt det är, hur man väljer rätt pump, vilka fastigheter värmesystemet passar för och varför man ska välja det. Kort och gott – allt du behöver veta om bergvärme finns här.

När man ska investera i ett nytt värmesystem är det många faktorer som väger in. Priset, miljönyttan och självklart lönsamheten på sikt. Om du läser det här inlägget, har du kanske redan bestämt dig för bergvärme, eller funderar på det. Men är det verkligen en bra investering för fritidshuset?

Vårt tips är du först besöker http://bergvarmesystem.se/  Här kan botanisera bland information och fakta för att lättare komma fram till en bra lösning. Det är ju trots allt en ganska stor investering du har för avsikt att göra, och en noggrann planering gör inte bara beslutet lättare, det kan påverka prislappen också även på sikt.

Har du nu funderat på att installera bergvärme i ditt fritidshus är det faktiskt något du bör fundera över en gång till. Skötseln av ett fritidshus är ju förstås lite annorlunda jämfört med ett permanent boende. Ofta står stugan tom längre perioder, och det gör att det kanske är ännu viktigare att ha en väl fungerande och smidig uppvärmning. På helgen eller semestern vill man ju kunna åka till stugan och koppla av, och slippa krångla med komplicerade värmelösningar. Bergvärmen sköter sig ju praktiskt taget själv, men hur är det egentligen? Passar bergvärme verkligen i ett fritidshus?

Frågan är inte helt lätt att svara på eftersom det är många olika aspekter som spelar in. Bergvärme är till exempel en förhållandevis stor investering, och är du inte så ofta i ditt fritidshus är det svårt att få investeringen att betala sig tillbaka. Det finns billigare uppvärmningsalternativ att välja än bergvärme i fritidshus, till exempel en luftvärmepump. Denna lösning är klart billigare att installera vilket ökar möjligheten för dig att få igen dina investerade pengar. Viktigt att tänka på är att både bergvärmepumpen och luftvärmepumpen är känsliga för driftstörningar eftersom de är beroende av el, något som inte sällan drabbar fritidshus som kanske är lite annorlunda placerade jämfört med villor i städerna. Vid ett elavbrott kan man bli tvungen att ta ut en elektriker till stugan när man ska få igång sin bergvärmepump igen, medan luftvärmepumpen startar av sig själv när elen kommer åter. Så tänk noga igenom investeringskostnaden kontra användningen och energibesparingen innan du går vidare med bergvärme i ditt fritidshus.

Fler nyheter