Vilken värmepump passar bäst i Stockholm?
Med en värmepump kan man sänka sina uppvärmningskostnader rejält, särskilt om man har direktverkande el eller olja och byter till en värmepump. Men även den som har fjärrvärme kan spara stora pengar, speciellt om man har en lite större fastighet eller är en bostadsrättsförening. En värmepump innebär för de allra flesta en större utgift. Men det är en investering för framtiden och miljön, men också för plånboken då driftkostnaderna blir lägre.
Hur snabbt man har igen pengarna för värmepumpen beror på hur stor konsumtion man har av värme och varmvatten. Därför kan det vara bra att se om man kan sänka sitt behov genom att exempelvis byta eller renovera fönster, eller att tilläggsisolera. Klarar man att sänka sin energikonsumtion kan det också innebära att man klarar sig med en något mindre värmepump, som då är billigare. Har man tidigare värmt huset med olja eller fjärrvärme kan man använda samma element till värmepumpen och behöver inte installera nya.
Olika typer av värmepumpar
Det finns flera olika värmepumpar och de vanligaste är bergvärmepumpen och luftvattenvärmepumpen. En bergvärmepump är stabil och kan alltid leverera massor av värme eftersom den hämtar energin långt ner i berggrunden. Men dagens moderna luftvattenvärmepumpar är också effektiva, bara man väljer en som är anpassad för nordiskt klimat. Annars kommer inte värmepumpen klara av att värma då det blir riktigt kallt. För den som har en lite större tomt kan en jordvärmepump eventuellt klara att värma huset. Det finns även sjövärmepumpar, frånluftvärmepumpar och luft-luftvärmepumpar.
Det finns företag som är specialiserade på värmepumpar och som även servar och reparera värmepumpar. Ett sådant företag är exempelvis värmepumpistockholm.nu. De kan hjälp till att hitta den värmepump som passar huset och hushållet bäst och även installera den. Det händer visserligen att det finns flera olika värmepumpar som passar. Men då får man låta plånboken bestämma.