Pallkragar – en enkel och smidig lösning för din trädgård

03 november 2023 Maja Bergman Lindberg

editorial

Trädgårdsarbete kan vara både roligt och avkopplande, men det kan också vara tungt och tidskrävande. En av de stora fördelarna med pallkragar är att de gör det enklare att odla grönsaker och blommor eftersom de är höga och ger bra dränering. Läs vidare för att lära dig mer om fördelarna med att använda pallkragar i din trädgård.

Pallkragar – vad är det?

Pallkragar är en typ av planteringslåda som oftast är gjorda av trä. De kan vara i olika storlekar och former, men de vanligaste är kvadratiska och rektangulära. En pallkrage är högre än en vanlig planteringslåda, vilket gör att du slipper böja dig ner när du ska sköta om dina grönsaker och växter. Pallkragar är dessutom oftast tillverkade av naturligt material, vilket gör att de passar bra in i trädgården och ger den en rustik och traditionell känsla.

Pallkrage

Fördelar med att använda pallkragar

Det finns flera fördelar med att använda pallkragar i din trädgård. För det första är det enklare att sköta om växterna eftersom du slipper böja dig ner hela tiden. Det gör också arbetet mindre tungt och minskar risken för skador i rygg och knän. För det andra ger pallkragar bättre dränering än vanliga planteringslådor. Det betyder att vatten rinner lättare ut ur jorden, vilket minskar risken för röta och mögelbildning. Det ger också bättre luftcirkulation kring rötterna, vilket leder till friskare växter och en bättre skörd. För det tredje är pallkragar ett utmärkt alternativ för dig som har en begränsad yta att odla på. De kan staplas på varandra, vilket betyder att du kan odla på flera plan utan att ta upp mer plats i din trädgård.

Hur använder man pallkragar?

När du väl har skaffat dig pallkragar är det viktigt att tänka på vad du ska odla och hur du ska plantera dem. Pallkragar är perfekta för grönsaker som behöver djupare jord, till exempel morötter och potatis. Tänk också på att fylla lådan med en bra jordblandning, så att växterna får rätt näring. Det kan också vara bra att tillsätta kompost eller annat organiskt material för att öka jordens bördighet.

Läs mer här: https://rostikt.se/pallkrage-odlingsram-planteringsror/

Fler nyheter