Tidlöst material

Doften.
Den där fantastiska lukten av skinn, läder och andra naturmaterial väcker något till liv i själen.

Precis som vissa dofter plötsligt kan ta oss med tillbaka till ett minne hemmahörande i barndomen så gör skinn detsamma ur ett mer ursprungligt plan. Eftersom vi använde hudar och pälsar för att hålla oss varma har vi evolutionärt ett starkt band till dessa material. De bär på en känsla av både sofistikerad elegans och rå styrka, i en enda fascinerande kombination.

Det gör att skinnhandskar passar i de flesta sammanhang. Både när det gäller att vara fin, men även när man letar efter handskar som har ett mer brukssyfte – som till exempel vid camping, utflykter och vildmarksliv (även kallat för bushcraft). Då gäller det att ha ett tåligt material som kan hantera både eld och redskap utan att fallera och nötas ut.
Det är här skinn kommer till sin rätt. Faktum är att slitaget bara ger handskarna ett fin patina som gör att de känns mer individuella.

Visst, nya material i all ära, men inget går upp mot till exempel ett par skinnhandskar. Speciellt när de är nya, sitter lite hårt år runt fingrarna och händerna innan det levande materialet börjar forma sig efter sin bärare. På det sättet kan ett par bra skinnhandskar bli lite som en vän som alltid hänger med en.
Många är vi väl som någon gång i livet har sörjt att vi inte tog bättre hand våra handskar, utan glömde kvar dem på en restaurang eller på ett tåg medan vi i all hast sprang ut.

Som tur är så erbjuder Östermalms handskaffär nya vänner i olika färger och stilar. Butiken på Karlaplan öppnar snart även en webbutik så att även långväga kunder kan shoppa utan att behöva transportera sig (och riskera att glömma de nyinköpta handskarna i tågkupén). 

Related posts