Nytt värmesystem – en bra affär

11 januari 2017 Elin Himmerland
Nytt värmesystem - en bra affär

Har du ett gammalt värmesystem med en hungrig oljepanna eller en dyr, direktverkande el? Funderar du på att installera en värmepump istället? På http://varmepump-test.se/ får du all information du behöver för att ta beslut om vad som passar dig och din fastighet bäst. 

Här kan du till exempel få hjälp att räkna ut hur mycket du kan minska din elförbrukning och hur mycket du tjänar på att installera ett nytt värmesystem, vilket system som är bäst för just din fastighet och hur stor pumpen ska vara. En underdimensionerad värmepump eller fel värmesystem är ingen bra affär. Om du ännu inte kommit så långt i dina planer, finns här även grundläggande information om varför du överhuvudtaget ska välja en värmepump.

Kanske är du tveksam till den ekonomiska vinsten? Det kan ju verka avskräckande med dyra investeringskostnader. Men även om en värmepump kan verka dyr, tjänar du snabbt in dina investerade pengar. Genom att byta till en värmepump tar du nämligen vara på överskottsenergin som genereras i ett hus, och minskar på så sätt din elförbrukning med 50 procent. Hur mycket man kan spara är ofta en av de viktigaste faktorerna för många när man ska investera i en värmepump. På Varmepump-test.se får du inte bara all värdefull information, utan kan även få hjälp att räkna ut hur mycket du sparar.

För att optimera ditt värmesystem är det bland annat viktigt att välja system och pump utifrån förutsättningar som tillgång på ved och kostnader för att borra för bergvärme. Priserna och kraven från myndigheterna kan variera beroende på var i landet du bor. För många är det kanske bäst med en kombination av olika värmekällor i värmesystemet. Det är till exempel inte ovanligt att kombinera en luftvärmepump med vedspis eller kakelugn. Har du en bergstomt kan bergvärmepump förefalla som det självklara valet, men det är inte säkert.  

Att välja värmesystem är inte alltid så enkelt, eftersom det är många faktorer som spelar in. Vilka förutsättningar har just din fastighet? Vilka kriterier är viktiga för just dig? Att det finns pengar att spara, och att du gör en stor insats för miljön är kanske de främsta skälen till att byta ut sitt gamla värmesystem. Men vad ska du välja? Bergvärme, jordvärme, luftvärme eller kanske ved? Alternativen är många, frågorna likaså.

På Varmepump-test.se får du hjälp med alla dessa viktiga detaljer och frågor. Vi har samlat kunskaper från olika håll, och här får du en bra grund till att välja ditt nya värmesystem.

Fler nyheter