När sprängningen är klar

14 februari 2020 jonas olsson
När sprängningen är klar

Kanske  har du planer på att bygga ett hus på en stenig tomt?  Det finns mycket berg exempelvis i trakten runt Stockholm, och därför är det mycket vanligt att man måste spränga där. Det gäller förstås också när det ska byggas tunnlar och göras nya vägar. Berget är i vägen, och man vill få bort det så säkert och snabbt som möjligt, så att bygget kan starta. När man har fått bort så mycket berg man vill, skulle man lätt kunna tro att sprängningen är klar, men det är inte alltid så. Det finns ett moment till. Bergförstärkning i Stockholm görs väldigt ofta, och det är av säkerhetsskäl.

 

Nät och vajrar

Bergförstärkning är ofta nödvändig eftersom man inte vill riskera att lösa block och stenar ramlar ner. När man åker tåg, exempelvis till Stockholm, ser man ofta längs med järnvägen att det sitter stora metallnät uppspända längs bergväggen. Även om sprängningen är färdig, vill man vara helt säker på att det inte kan ramla ner några stenar i efterhand. Berget säkras då med nät och vajrar. Det finns också andra sätt att förstärka berg.

 

 

Spruta betong över ytan

Ser man lösa stenar, brukar man forsla bort dem. Är det större block kan man skruva fast dem. Men en vanlig metod är också att spruta betong över en bergig och ojämn yta. Då blir den helt slät, så att man kan måla den. Det ska se fint ut, och man riskerar inte att någon försöker klättra där och kanske skadar sig. Det är lite upp till fastighetsägaren att bestämma hur det ska se ut runt huset. Bergsprängning och allt vad som hör till det är ett arbete för proffs. Det får man inte göra själv. Har du byggplaner och tänker spränga, anlita ett seriöst företag med stor vana och kompetens för jobbet. Länktips: http://gnestabergbyggare.se/

Fler nyheter