Livräddande bilmekaniker 

20 april 2020 patrick pettersson
Livräddande bilmekaniker 

Finns det någonting mer frustrerande än en bil som inte startar? Drygt 60 procent av Sveriges befolkning är helt och hållet beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop. Det går knappt att föreställa sig den omfattningen och hur nära krisen är för dessa människor om dagen kommer när bilen inte startar, brakar ihop eller börjar sjunga på sista versen. Bilverkstäderna har med andra ord en samhällsavgörande funktion och bilmekanikerna förtjänar utan tvekan att tituleras som samhällsbärande. I Corona-tider är det en aktuell diskussion vilka yrken som är just samhällsbärande. Men vi är ju fortfarande beroende av leveranser – och dessa upphör ju om bilarna inte kommer fram på grund av att de helt enkelt går sönder.

 

Beroende av bil 

Ta ett mindre samhälle som Järna till exempel, som ligger strax utanför Södertälje i Stockholms kommun. I anslutning till Järna ligger E4:an, som många av de 6 000 invånarna i Järna tar till jobbet när de pendlar till just Södertälje eller Stockholm. Alla vet ju att pendeltågen inte är att lita på. Att det finns en bilverkstad i Järna blir naturligtvis helt avgörande för att många av människorna i Järna ska kunna ta sig till jobbet då de är beroende av bilen. Bilen rullar inte bara längs vägen, den rullar våra liv framåt. 

 

Får vardagen att rulla 

Man skulle kunna likna bilverkstäderna med sjukhus eller vårdcentraler. De behövs där det finns människor, för där det finns människor finns det bilar. Och där det finns människor och bilar finns det liv, familjer och meningsfullhet. Mekanikerna på bilverkstäderna finns där för oss när det blir käppar i hjulet och bilen måste ha hjälp att rulla. Annars stannar livet och i förlängningen allt som tillhör livet. Det har blivit rutin att applådera sjukvårdspersonalen under influensapandemin, men borde vi inte applådera bilmekanikerna – varje dag?  

 

Fler nyheter