Kondis – en älskad del av 1900-talet?

07 april 2020 Martha Andersson
Kondis - en älskad del av 1900-talet?

Konditoriet igår och idag

Att umgås över en kopp kaffe och en vetebulle är nog en lika gammal sed som kaffet är gammalt. Men att göra det på lokal är det inte. Visserligen fanns det te- och kaffe salonger även på 1800-talet, men det var ändå under 1900-talet som konditoriet verkligen etablerade sig som en naturlig och självklar del av sällskapslivet. Man träffades och tog en ”kondis-bit”, det vill säga en bakelse, på det lokala bageriet och pratade om allt mellan himmel och jord. En fin tradition som tagits vidare av dagens cafeer.

 

Men, med en viktig skillnad: på cafeer i dag äter man kanske en grillad macka eller en chokladboll, men knappast en kondisbit. Från att som traditionen bjudit oftast ”fikat” med både kaffe och kaka har det mer och mer dragit åt bara drycken, eller kanske en lunchsallad. Det är tråkigt tycker jag! Jag tycker vi ska värna den traditionen vi faktiskt har av bagerier med ett klassiskt standardutbud av bakverk som napoleon bakelse, prinsess bakelse, kanelbulle, struva och småkakor. Bara för att nämna några exempel. Känner ni hur det vattnas i munnen? Det gör jag, och ska bjuda på ett recept av en enkel prinsesstårta att baka hemma. Om ni inte väljer att köpa på konditori alltså (till exempel https://www.tvabagare.se/): 

Baka en sockerkaka enligt klassiskt recept (men inte i en klassisk sockerkaksform, utan i en vanlig springform). Det gör ingenting om kakan får stå över natten, om den blir lite torr suger den upp fyllningen bättre. Skär kakan i tre delar. Bred vaniljkräm på den ena delen och ett tjock lager grädde på den andra. Montera försiktigt. En klassisk prinsessbakelse innehåller ingen sylt, men om du saknar bärets syrlighet kan du gärna blanda ner några hallon i grädden. Gröna marsipanlock går att köpa på mataffären. Toppa med ett sådant och pudra över florsocker. Voila! 

Fler nyheter