En Rubiks kub ger både avkoppling och hjärngympa

27 februari 2021 william eriksson

Rubiks kub är en leksak med anor. Redan på 1980-talet började det tredimensionella pusselpysslet säljas internationellt efter att ha blivit omåttligt populärt i Ungern. Det var den ungerska arkitekten och professorn Ernõ Rubik som uppfann och patenterade idén och mekaniken i Rubiks kub, som i Ungern först såldes under namnet ”Magisk kub”. Ernõ uppfann pusslet i pedagogiskt syfte vid en tid då han undervisade i design. 

En Rubiks kub består i originalutförandet av 3x3x3 block med totalt 54 färgade rutor. Originalversionen är 5,7 cm hög och de olika blocken har gul, grön, röd, blå, vit eller orange färg. Det sägs att det tog Ernõ flera veckor innan han lyckades lösa sitt mekaniska pussel första gången.

 

Träning av kognitiv förmåga hos barn och vuxna

En Rubiks kub innebär till skillnad från vanliga platta pussel en helt annan typ av aktivering av visuospatialt tänkande. Rubiks kub kräver en analys av rymd och form, färg och mönster. Den typen av kognitiv träning är utvecklande för både barn och vuxna. Svårighetsgraden i utmaningen innebär att det som för uppfinnaren själv, kan dröja flera veckor innan lösningen uppenbarar sig och pusslet blir klart. 

Det innebär således en kontinuerlig utmaning och uppfriskande hjärngympa. Glädjen i att lyckas är en triumf för den som löser sin kub. Kanske är det därför den blivit ett tidlöst nöje för såväl unga som gamla.

 

Avkoppling och livskvalitet

I en stressfylld tid ger en Rubiks kub välbehövlig avkoppling. Den kan erbjuda den välgörande distraktion som många vuxna behöver små regelbundna doser av i sin jäktade vardag. För att pusslet i sig inte skall bli en källa till frustration är det viktigt att välja en Rubiks kub från en leverantör som håller hög kvalitet, som exempelvis www.mastercubestore.se. Deras pussel kan köpas i olika storlekar och prisklasser. Det finns med andra ord något för alla.

Fler nyheter