Varför har elden varit central i alla tider?

Idag tycker många av oss om känslan som infinner sig när man sätter sig framför en öppen spis. Njuter av värmen som sprider sig och det lugn som knastret från brasan ger. I gamla tider njöt man även då av värmen även om man kanske inte hade tiden att sitta och njuta som vi gör idag. Då var elden en nödvändighet som man inte kunde leva utan. Den gav värme under de kalla årstiderna samtidigt som den lyste upp rummet. Det var över elden man lagade mat. Så det handlade till stor del om överlevnad. Men det kunde även innebära det motsatta när elden kom lös. Och man förlorade hem och ibland nära och kära.

 

Långt senare förändrades allt

Inte nog med att elden kunde slita sig och förgöra allt i sin väg. Luften i bostäderna var inte heller den bästa. Det var inte förrän på 1600-talet som man uppfann murstocken och på så vis ett sätt att leda ut röken och skapa bättre inomhusluft. Då man skapade andra sätt värma upp var spisen fortfarande en värmekälla. Men den visade också på status och man dekorerade den. Kakelugnen uppfanns och blev något man kunde skryta med för sina vänner och affärspartners.

 

 

Kakelugnen idag

Man skulle kunna säga att vi har följt den linjen sedan dess och använder idag ibland kakelugnen som en värmekälla. Men först och främst är den en vacker och unik dekoration, många gånger från svunna tider som lämnar en känsla av nostalgi. Man hittar dem både som runda, fyrkantiga och ibland även som kolonner. Har man en gammal kakelugn som behöver lite omsorg så kan man söka på nätet. Behöver du hjälp med kakelugnar i Gotland? Här finns en länk till en kakelugnsmakare: https://www.ehenriksson.nu/. Önskar man installera en ny kakelugn så kom ihåg att bygglov behövs.

Related posts