Ur brunnen kommer kraften

04 februari 2020 Mikael Barani
Ur brunnen kommer kraften

”Själv är bäste dräng”, som Sven Melander brukade säga i det klassiska programmet ”Tack för kaffet”.
På många sätt stämmer det gamla uttrycket även idag. När samhället tycks röra sig i en allt osäkrare riktning så gäller det att se till att man är herre på sin egen täppa. Speciellt i dessa tider då till och med MSB – Myndigheten för Samhälsskydd och Beredskap – har gått ut och meddelat att det gäller att kunna klara sig själv ett tag om något skulle hända centralt.

Därför kan det vara en god idé att damma av de där gamla prepperkunskaperna som du tillskansade dig inför den så kallade ”millennibuggen” vid skiftet från år 1999 till år 2000.
Köp några plastdunkar och fyll dem med vatten och se till att ha förnödenheter så som mat, ljus, tändstickor och liknande föremål i beredskap. Konserver håller länge, speciellt de som måste öppnas med konservöppnare, och i värsta (eller snarare i bästa fall – om inget händer) fall får du helt enkelt käka upp dem och köpa nya.

Har du en vedspis och gott om ved så kan du alltid hålla huset varmt. I varje fall till nämnda vet tar slut. Har du dessutom eget vatten så ligger du ytterligare ett steg före. Annars är det kanske läge att kontakta Borrwik som ägnar sig åt brunnsborrning i örebro. En egen brunn är väl värd att ha.

Att vara självberoende anses väl nästan vara ett skällsord numera, men faktum är att det ju verkar som om att staten själv – genom MSB – nu alltså vill att vi ska kunna klara oss själva om något händer.

Men även utanför det osannolika scenariot att något katastrofalt skulle hända så är det en god idé att kunna reda sig själv. Allt från att ha en egen brunn till att ha god kontakt med sina närmaste grannar gör ett samhälle starkare.

Fler nyheter