Trädfällning i Skåne är inte riskfritt

20 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Skåne är måhända inte som grannen Småland när det kommer till antal träd. Men oroa dig inte, det råder knappast någon brist på träd i de skånska landskapen. Eller ens i de skånska trädgårdarna eller parkerna. Det är ingen katastrof om du tvingas behöva fälla ett träd eller två. Ibland kan det till och med vara helt nödvändigt. Om trädet blir sjukt till exempel. Man skulle kunna jämföra det med att avliva ett djur för att stoppa lidandet.

För det händer trots allt att man måste aktivera trädfällning i Skåne. Inte enbart för materialets skull så att man kan tillverka papper och möbler. Utan som sagt även för att det kanske är det bästa för trädet. Efter ett långt och lyckligt trädliv kanske den stackars stammen har börjat sjunga på sista versen. Kanske är det till och med så illa att trädet har drabbats av röta. Då har du tyvärr inte så mycket val än att fälla det. För trädets och för din omgivnings bästa.

 

trädfällning Skåne 

 

Inget annat att göra

Sedan kan det förstås finnas fler anledningar. Ibland växer träd lite som de vill, och ibland är det inte riskfritt. Du kanske ser en uppenbar risk av att ett träd brakar rakt igenom huset om det skulle blåsa upp till storm. Situationen kanske inte kan förebyggas nog genom att enbart kapa grenar, utan för att vara helt säker kanske det är nödvändigt att fälla hela trädet. Det är vad det är helt enkelt. Ibland måste ett träd offras för säkerhetens skull.

Ovanstående innebär förstås inte att du ska fälla träd hejvilt på ett godtyckligt sätt. Kontakta alltid en arborist eller annan trädexpert först innan du bestämmer dig för att fälla trädet. Dessutom bör du lämna det praktiska utförandet till någon som verkligen vet hur man gör. Inte det heller är nämligen riskfritt.

Fler nyheter