Samtalen ut ur dimman

04 februari 2020 Mikael Barani
Samtalen ut ur dimman

Vi växer upp två gånger i livet.
Den första är nog den som de allra flesta av oss ser som vår uppväxt: Barndom som leder till ungdom som leder till det vuxna livet. Men för några av oss kallar också en sorts andra uppväxt, den där vi granskar det förflutna på djupet och finner oss själva igen.

Kanske upptäcker vi att de flesta av våra vänner är vänner främst för att man växte upp på samma plats. Kanske upptäcker man att man egentligen inte har så mycket gemensamt med dessa människor. Ibland kan man till och med inse att umgänget gör att man har fastnat i negativa mönster som håller tillbaka en från ens eget potential.

Att ”växa upp igen” kan vara en svår process för den som väl har gett sig in på den stigen. Man konfronterar sin egen uppväxt och kanske kan känna att man egentligen lever någon annans liv – utformat efter yttre förväntningar och inte alls något som kommer från en inre drivkraft.

Det är i dessa stunder som man kan behöva vägledning av människor som har erfarenhet av att hjälpa till i livets svåra stunder

Att tala med en psykolog i Malmö behöver inte vara ett stort steg, även om det kanske kan verka så till en början. Men det handlar troligtvis om den egna ovanan att faktiskt närma sig själv ur ett sådant intimt perspektiv. Men ju mer man öppnar upp sig, desto mer upptäcker man att skam och liknande känslor faktiskt bara försvinner iväg. Som en dimma som man trodde var en solid vägg.

Med detta sagt så är det inte alltid en lätt process som man ger sig in på. Det kan dyka upp mycket smärta och vilsenhet. Det är som sagt i dessa lägen det är bra att ha någon som psykolog som Gardar Viborg som är van vid att hantera de situationer som kan uppkomma under dessa samtal.

Fler nyheter