Så lyckas man med mattläggningen

31 januari 2021 Lily Hansen

Med en snygg heltäckningsmatta kan man snabbt och enkelt förnya ett rum. Men en matta som inte läggs in på rätt sätt ger lätt ett slarvigt intryck och kan förstöra känslan för övriga interiörer. Satsar man dessutom på en matta av lite bättre kvalitet blir det som att kasta pengarna i sjön om den inte läggs in ordentligt. Ingen ska tro att mattläggning är inte är en konst. Det är viktigt att heltäckningsmattan är snyggt skuren och jämnt inlagd så att den ligger slätt. 

I ett lite mindre rum där mattan inte behöver limmas kan man ofta själv klara av att lägga in heltäckningsmattan. Men i ett stort rum gör man bäst i att anlita en professionell mattläggare. Inte sällan är en heltäckningsmatta minst fyra meter bred, vilket gör den otymplig att handskas med. Är man inte heller van är det lätt att skära fel. 

 

 

Få hjälp med att välja rätt matta

Funderar man på att lägga in en heltäckningsmatta ska man vända sig till ett golvföretag som erbjuder flera olika tjänster och med ett brett utbud av olika textila golv. Då kan man få hjälp med att både välja matta och att få den inlagd. På så vis säkerställs det att man får rätt matta på rätt plats och i rätt rum. 

Ska man anlita en mattläggare finns det så klart en hel del att tänka på, precis som när man anlitar andra hantverkare till hemmet. Man har rätt att som privatperson nyttja ROT-avdraget på själva arbetskostnaden, men innan man anlitar en mattläggare bör man ändå jämföra priser. Detta gör man enklast genom att be några olika företag om kostnadsförslag. 

Tyvärr är det inte alla som är så duktiga på mattläggning och det kan därför vara bra att även be om referenser. Det är viktigt att man sen skriver ett ordentligt avtal med mattläggare där slutpriset klart framgår.

Fler nyheter