När ska du söka akut tandvård – finns det hjälp att få på Odenplan?

22 november 2022 Staffan Ehrlin

editorial

När ska du söka akut tandvård – finns det hjälp att få på Odenplan?

Akuttandvård handlar om att få hjälp snabbt när man har skadat tänderna. Ibland kan det vara svårt att avgöra om man behöver akut tandvård eller inte. I den här bloggen går vi igenom vilka olika situationer som klassas som akut och vilken typ av hjälp du kan förvänta dig. Vi ger också några tips på vad du kan göra själv om du skadar en tand.

De vanligaste situationerna där akut tandvård rekommenderas är

– Tandvärk som inte slutar och håller dig vaken på natten

– Svårt svullnad i ansiktet eller käken

– En trasig eller utslagen tand, där tanden fortfarande är intakt

– Skador på läpparna, tungan, kinden eller tandkött

– En utslagen tand eller tänder som är delvis förskjutna.

Akuttandvård odenplan

Sök vård direkt

Om du upplever något av dessa symtom är det viktigt att du träffar en tandläkare så snart som möjligt. Akut tandvård kan ges på Odenplan i Stockholm, som erbjuder möten samma dag för patienter med brådskande behov. Se behandlingar här: https://www.tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingar Akut tandvård omfattar en grundlig undersökning av munnen, tänderna och tandköttet och vid behov röntgenbilder för att fastställa skadans omfattning. Akuttandvård omfattar också behandlingar som rengöring och fyllning av håligheter, återställande av avbrutna eller trasiga tänder, justering av proteser, antibiotikabehandling av infektioner med mera.

I de flesta fall är det inte möjligt att reparera tänder som har fallit ut helt och hållet. Men om du agerar snabbt och besöker en tandläkare kan det vara möjligt att rädda tanden och förhindra ytterligare skador.

Det är viktigt att ta hand om dina tänder så att du kan undvika akut tandvård i första hand. Regelbunden tandborstning och tandtråd samt besök hos tandläkaren är viktiga för att hålla dina tänder i gott skick. Dessutom är det viktigt att undvika vanor som att bita i hårda föremål eller att använda tänderna som verktyg.

Fler nyheter