När du som tandläkare i Järfälla drömmer om mer

22 juni 2021 patrick pettersson

En tandläkare låser aldrig in sig i sitt yrke. Bara för att du har utbildat dig till just tandläkare och börjat borra i folks tänder, sätta in tandställningar och dra skam över alla patienter som inte gör rent mellan tänderna så innebär det inte att du måste fortsätta livet ut. Du skulle också kunna göra någonting helt annat.  

Det är inte minst Alice Timander ett bevis på. Låter namnet bekant? Det borde det göra. Timander var nämligen en oerhört folkkär skådespelare, som bland annat medverkade i klassikern “Åsa-Nisse i rekordform” från 1969. Hon dog år 2007 efter många framgångsrika år i underhållningsbranschen. 

Men det var inte givet att Timander skulle bli skådespelare. I grunden var hon nämligen tandläkare. Hon var dessutom väldigt duktig på sitt jobb, och 1937 blev hon vid den blotta åldern av 21 Sveriges då yngsta tandläkare någonsin. 

Framgångarna tog henne ända till Mexiko, där hon arbetade som tandläkare tillsammans med sin man Torsten. Idag finns ett tåg i Skåne uppkallat efter Alice Timander. Frågan är hur många som minns henne som skådespelare eller som tandläkare. 

 

Så hög är tandläkarlönen

Alice Timander kan med andra ord fungera som en inspirationskälla för den tandläkare Järfälla eller var som helst som börjat tröttna lite på sitt jobb. Tänder dag ut och dag in. Samma sak varje dag. Samma kliniskt vita lokaler och sterila arbetsmiljö. Den ena patientens andedräkt är värre än den andra. Det är förståeligt att tandläkare drömmer om en annan vardag än den som blev. 

Lönen kunde i så fall varit bättre. Tandläkare som nyligen fått sin legitimation och arbetar inom folktandvården kan räkna med att kvittera ut mellan 31 000 – 39 000 kronor före skatt. En helt okej lön, helt klart. I alla fall om du jämför med andra yrken. Men som skådespelare kan du ju faktiskt tjäna betydligt mer än så. Speciellt om du når Hollywood.

Fler nyheter