Bergvärme är bra för energikostnaderna i Örebro

20 juni 2022 william eriksson

editorial

Alla som bor i Norden vet vikten av att kunna hålla varmt i huset. Av bitter erfarenhet märker man dock ofta hur kostsamt detta är. Hur välisolerat ens hus är har naturligtvis stor betydelse för uppvärmningskostnaderna.

Men vilken typ av uppvärmning man väljer har minst lika stor inverkan. Det märker inte minst den som sitter med direktverkande el i huset. Även värmepanna med elpatron är något man helst undviker i dagsläget. Att lita till Sveriges elförsörjning kan visa sig vara ödesdigert för ekonomin.

Som tur är finns det ett flertal lösningar att välja mellan när det gäller att själv säkerställa sitt värmebehov. Solpaneler har blivit populärt under senare år. De är bra på många sätt, men passar inte att installera på alla hus. Dessutom vill det ju till att solen skiner.

 

brunnsborrning

 

Värme ur berget

En teknik för privat värmeförsörjning som har funnits i flera årtionden, är bergvärme. Det går ut på att man borrar en så kallad energibrunn på tomten. I hålet sänker man ner en slang som innehåller en vätska som berget värmer upp. Liksom för solpaneler utnyttjar man här solenergi, fast i form av värme som lagrats i berget.

Det går att få bergvärme i örebro eller var som helst i landet. Ju längre norrut man bor, desto djupare måste man dock borra. En bergvärmepump installeras för att utvinna värmen ur berget och överföra den till husets värmesystem. Värmepumpen drivs visserligen med el, men utöver det så behövs ingen ytterligare el för husets uppvärmning. Man kan därför spara upp till 75 % på energibehovet.

Samtidigt får man ett betydligt minskat klimatavtryck jämfört med många andra typer av värmeförsörjning. Förresten är det inte bara privata hushåll som kan utnyttja tekniken. Bergvärmeanläggningar kan anordnas även för industrier, skolor och större bostadsfastigheter.  Det är verkligen värt att ta sig en ordentlig funderare på det när man ska besluta hur ens byggnad ska värmas upp.

Fler nyheter