Att vara troende i Hudiksvall

11 augusti 2019 Lily Hansen
Att vara troende i Hudiksvall

Vid många olika tillfällen i livet vänder man sig till mötesplatser där tron är det centrala. Det kan vara glada högtider som bröllop och dop, tunga farväl i form av begravningar, samtal kring existentiella frågor, bekännelser eller sökandet efter syndernas förlåtelse. Kyrkan erbjuder också samtalsstöd till den som är i kris. Oavsett om du har en kristen syn och tror på Gud, eller bara söker efter någon högre makt som kanske kan ge lite svar, kan du besöka någon av de olika församlingarna i Hudiksvall. 

 

Hudiksvalls olika församlingar

I Hudiksvall med omnejd finns det kristna församlingar med olika inriktningar. Bara Svenska kyrkan har sex olika kyrkor i Hudiksvallsbygden. Under sommaren kan du även besöka någon av deras sju olika fiskekapell. Pingströrelsen finns representerad bland annat genom Höglidenkyrkan, Filadelfiaförsamlingen i Delsbo och Saronförsamlingen i Näsviken. För dig som är baptist finns fyra olika församlingar att välja mellan. Det finns också fyra olika EFS-församlingar i Hudiksvall. Om du bekänner dig som katolik finns Jesu Hjärtas Kapell i Sörforsa. Listan över församlingar kan göras ännu längre och mer detaljerad. Om du funderar kring vilka församlingar som finns och deras adresser har Kyrkotorget en bra översikt.

 

Högmässor och gudstjänster

Församlingar i Hudiksvall erbjuder högmässor och gudstjänster. Högmässorna och gudstjänsterna brukar vanligen äga rum på söndagar med start klockan 11. Under dessa sammankomster sker bland annat läsning av bibeltexter, prästen håller en predikan och man sjunger psalmer tillsammans. Vid vissa högtider på året, som exempelvis påsk och jul kan högmässorna se lite annorlunda ut. Vid jul kan du exempelvis gå på julotta och midnattsmässa. Då firar man Jesu födelse. Under påsken firas Jesu död och uppståndelse genom påsknattsmässan. Påsken är den allra största kristna högtiden. Har du inte varit i kyrkan så många gånger tidigare kan någon av dessa högtider vara en bra tid att göra ett besök.

Fler nyheter